Polityka prywatności i cookies

I. Cel i podmiot przetwarzania danych osobowych

Dane osobowe przekazywane za pośrednictwem infrastruktury technicznej sklepu internetowego Kosmato.pl (dalej „Sklep Internetowy”) przetwarzane są przez firmę:

Firma „MIRA” Mirosława Kużelewska, ul. Gajowa 68A lok. 15, 15-794 Białystok, NIP: 5421263254, REGON: 050417920 (dalej „Właściciel”), która jest administratorem tych danych w rozumieniu ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (tekst jedn.: Dz. U. 2002 r., Nr 101, poz. 926 z późn. zm.).

Dane osobowe, w szczególności imię, nazwisko, adres, adres poczty elektronicznej, numer telefonu, przetwarzane są:

  1. w zakresie niezbędnym do nawiązania, ukształtowania treści, zmiany, rozwiązania i prawidłowej realizacji usług świadczonych drogą elektroniczną i realizacji składanych zamówień;
  2. w celu realizacji składanych zamówień na produkty znajdujące się w asortymencie Sklepu Internetowego;
  3. w celu rozpatrywania składanych reklamacji oraz zwrotu świadczeń w przypadku odstąpienia od umowy (zwrotu towaru);
  4. jeżeli Klient wyrazi zgodę na otrzymywanie informacji marketingowych, w tym przesyłanie drogą elektroniczną informacji handlowych, dane osobowe będą przetwarzane również w celu przekazywania informacji o Sklepie Internetowym, ofercie i promocjach, a także informacji dotyczących produktów i usług podmiotów współpracujących (za wiedzą i pozwoleniem Właściciela).

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże brak zgody na przetwarzanie danych osobowych może uniemożliwić świadczenie Klientowi usług drogą elektroniczną oraz dokonywanie zakupów w Sklepie Internetowym.

Powierzając nam swoje dane osobowe Klient ma prawo wglądu do nich, prawo żądania ich aktualizacji oraz prawo żądania ich usunięcia. Dane osobowe podane w koncie Klienta można samodzielnie edytować i usuwać (zakładka „Twoje konto > Zmiana danych”). Klient ma prawo również zwrócić się z żądaniem usunięcia całego konta Klienta poprzez wysłanie stosownej prośby na adres e-mail: kontakt@kosmato.pl z adresu poczty elektronicznej aktualnie zarejestrowanego w Sklepie Internetowym.

Klient może w dowolnym momencie zrezygnować z prenumeraty Newslettera, poprzez odznaczenie stosownego pola w zakładce „Twoje konto > Zmiana danych” lub za pośrednictwem formularza kontaktowego lub za pośrednictwem formularza zapisu/wypisu z Newslettera dostępnego na stronach Sklepu Internetowego.

II. Zasady bezpieczeństwa

Dane osobowe są przechowywane i przetwarzane w sposób zgodny z wymogami polskiego prawa, w szczególności z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych z dnia 29.08.1997 r. (Dz. U. Nr 133, poz. 883).

Administrator zobowiązany jest udzielić określonych informacji osobie, która udostępniła nam dane. Informacje te powinny obejmować:

  1. pełną nazwę i adres siedziby,
  2. cel zbierania danych,
  3. informacje o prawie dostępu do swoich danych i możliwości ich usunięcia lub modyfikacji,
  4. zapewnienie zainteresowanych osób o dobrowolności lub obowiązku podania danych.

Informacje te są przekazywane w momencie ich zbierania, tj. na formularzu umożliwiającym ich podanie.

Dane osobowe Klienta będą udostępniane wyłącznie w celu realizacji zamówienia (np. kurierowi w celu dostarczenia przesyłki). Zawartość przekazywanych danych jest ograniczona do wymaganego minimum.

III. Informacje techniczne

Informacje techniczne – pliki cookie

Sklep Internetowy nie zbiera automatycznie żadnych danych z wyjątkiem danych zawartych w plikach cookies. Pliki cookies to niewielkie pliki tekstowe z informacją zapisywane przez serwer Sklepu Internetowego na komputerze, smartfonie, tablecie użytkownika konieczne do prawidłowego wyświetlania i korzystania ze stron naszego sklepu, w szczególności funkcji wymagających autoryzacji. W trosce o bezpieczeństwo naszych użytkowników nie identyfikujemy i nie przechowujemy w plikach cookies danych osobowych użytkowników.

Użytkownicy mogą samodzielnie kontrolować sposób obsługi plików cookies za pomocą mechanizmów wbudowanych w używane oprogramowanie służące do przeglądania stron www. Jednakże zablokowanie niektórych plików cookies może wpłynąć na brak możliwości prawidłowego korzystania z niektórych funkcji Sklepu Internetowego, w tym brak możliwości dokonania zakupu.

Pliki cookie nie zawierają danych identyfikujących Klienta, na ich podstawie nie można ustalić czyjejkolwiek tożsamości. Pliki te nie są w żaden sposób szkodliwe dla urządzenia, z którego Klient korzysta i nie zmieniają jego ustawień ani ustawień zainstalowanego na nim oprogramowania. Odczytanie zawartości tych plików możliwe jest jedynie przez serwer, który je utworzył.


Niektóre podstrony naszego sklepu oraz inne środki komunikacji z Klientami i innymi osobami fizycznymi, które korzystają ze Sklepu Internetowego mogą zawierać tzw. „web beacons” (tzw. elektroniczne obrazki, zwane również jako puste gify). „Web beacons” pozwalają na otrzymanie informacji takich jak np. adres IP (Internet Protocol) komputera, na który załadowana została strona, na której „web beacon” został zamieszczony, numer URL strony, czas załadowania strony, rodzaj przeglądarki, jak również informacje zawarte w cookies w celu oceny efektywności naszych reklam.

Sklep Internetowy korzysta z dwóch rodzajów plików cookie: sesyjnych oraz stałych. Pliki sesyjne to pliki tymczasowe, które przechowywane są w urządzeniu Klienta do czasu wylogowania ze Sklepu Internetowego, opuszczenia Sklepu Internetowego lub zamknięcia przeglądarki. Stałe pliki są przechowywane w urządzeniu przez czas określony w parametrach tych plików lub do momentu ich usunięcia przez Klienta.

Rodzaje wykorzystywanych plików cookies

Podział plików cookies w Sklepie Internetowym jest tożsamy z celem, który realizowany jest za ich pomocą. Pliki cookies są wykorzystywane w następujących celach:

  1. obsługujących prezentację treści, zabezpieczają przez wyświetlaniem użytkownikowi tych samych treści;
  2. obsługujących formularze, aby zabezpieczyć serwis przed działaniem robotów (programów komputerowych służących do automatycznego badania zawartości serwisu www),
  3. obsługujących logowanie, służące do weryfikowania połączenia między użytkownikiem, a naszym serwerem. Sklep nie przechowuje w plikach cookie informacji identyfikujących poszczególnych użytkowników, a jedynie dane dotyczące połączenia,
  4. statystycznych - w celu budowania anonimowych statystyk odwiedzin naszego serwisu.

IV. Postanowienia końcowe

Właściciel oświadcza, iż dołoży wszelkich starań, aby zapewnić Klientom oraz innym osobom fizycznym wysoki poziom bezpieczeństwa w zakresie korzystania ze Sklepu Internetowego. Wszystkie zdarzenia mające wpływ na bezpieczeństwo przekazu informacji należy zgłaszać na nasz adres kontakt@kosmato.pl.

Chcesz wiedzieć o nowościach i promocjach?

X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.